Om Mig.

Jag heter Ida Sundmark och driver Apan Grus Kurser i Tecken som AKK. Jag brinner för att utbilda anhöriga och personal i teckenkommunikation och ett av mina mål med mitt företag ande är att göra det på tider och platser som passar er. 


Min egen teckenresa startade på riktigt i och med den 2-åriga teckenspråkslinjen som jag gick i Stockholm efter att ha avslutat gymnasiet och gjort några arbetsrelaterade utflykter under något år i Norge, Spanien och England.
Teckenspråkslinjen på folkhögskola i Stockholm gav mig inte bara utbildning i svenskt teckenspråk och möjligheten att prata med fler människor utan även möjligheten att ta del av en ny kultur och för mig nya kulturformer. Det berikar fortfarande mitt liv!

Sedan dess har jag haft de mest fantastiska arbeten! På teckenspråk till döva barn/ungdomar och så småningom lärde jag mig också kommunicera via Tecken som AKK. Tecken som Alternativ och Kompletterande Kommunikation kan användas till hörande barn som behöver lite längre tid för att utveckla talet, inte har möjlighet att själv producera ljud  eller  ungdomar och vuxna som inte inte utvecklat tal.

I mitt arbete på en enhet på habiliteringen, Landstinget Dalarna hade jag möjligheten att både arbeta på och med teckenspråk och tecken som AKK. Olika målgrupper, olika språk. Förutom att arbeta på de två avdelningarna tillsammans med specialpedagoger, logopeder, sjukgymnaster, andra barnskötare, arbetsterapeuter, barnsjuksköterska m.fl. så hade jag också förmånen att utbilda anhöriga, personal på förskolor, skolor och assistansbolag i Tecken som AKK och svenskt teckenspråk.

När enheten lades ner hade jag så mycket erfarenhet i bagaget att jag vågade startade eget. Jag ville fortsätta att utbilda i teckenkommunikation för det är något av det absolut viktigaste och roligaste jag vet. Och man ska ju ha roligt på jobbet, eller hur?
 

apan.

Mitt företag behövde ett namn. Ett namn som säger något om hur det är att gå kurs hos mig. Lättsamt, lekfullt och roligt. 
Min dotter köpte för många år sedan en apa. När jag frågade vad den här apan skulle heta efter inköpet höll hon i apans händer och den skuttade med oss på grusvägen mot bilen. -Apan Grus blev svaret och Apan Grus har sedan dess hängt med på utflykter i skogen, mysstunder i soffan, tågresor och andra äventyr och jag gillar helt enkelt det namnet.Efter att jag fått hennes tillstånd registrerade jag Apan Grus Kurser i Tecken som AKK hos Bolagsverket 14 september 2015.
Tack Hedvig för det fina namnlånet!

TECKEN.

Vad är nu TAKK?
Tecken som Alternativ och Kompletterande Kommunikation (TAKK) är ett sätt att kommunicera på.
Tecken kan stödja och locka fram tal. Det kan också vara så att man hör men inte talar alls och tecknar till sin omgivning.
Det viktiga är oavsett att du som finns nära någon som redan använder eller ska prova på att börja använda teckenkommunikation är en god förebild och tecknar så att barnet/ungdomen/den vuxne ser och sedan får chans att göra samma sak.
Det är en god idé att gå en kurs i Tecken som AKK. På en kurs kan du fråga om tecken eller hur man gör i olika situationer, får teckenbilder att sätta upp som påminnelser, och utbyta erfarenheter med andra. Är ni fler i arbetslaget eller flera anhöriga som går kurs får ni en gemensam grund att stå på. Allt detta är viktiga ingredienser för att skapa en hållbar tecknande miljö.
 

Apan Grus Kurser i Tecken som AKK
org.nr. 780505-7143
Ida Sundmark
Fogdebacken 3
791 94 Falun

Hört från kund

Roligt och avslappnat.

Jag känner mig rik!

Bra att få teckenbilder med sig att sätta upp i verksamheten.

SÅ roligt att lära sig nya tecken och känna att man börjar förstå.

Ett bra upplägg med genomgång och praktiska övningar två och två.