Hello!

Nya tider och nya möjligheter! 

Jag firar 5 år som företagare med att pausa utbildningarna och att släppa fram alla andra små tankar,  och idéer jag har. Vem vet vad det kan bli när allt släpps fritt?! Jag hoppas att du som själv har en hörselnedsättning eller kanske har en anhörig eller t ex kollega som har kommer att hitta något här! Namnet på sidan och företaget kommer dock alltid att behöva en förklaring så undrar du över det här med apan så får du en förklaring på mina monkibizniz här: 
 

Apan

Mitt företag behövde ett namn. Ett namn som säger något om hur det är att gå kurs hos mig. Lättsamt, lekfullt och roligt. 
Min dotter köpte för många år sedan en apa. När jag frågade vad den här apan skulle heta efter inköpet höll hon i apans händer och den skuttade med oss på grusvägen mot bilen när hon svarade -Apan Grus. Och Apan Grus har sedan dess hängt med på utflykter i skogen, mysstunder i soffan, tågresor och andra vardagsäventyr och jag gillar verkligen det namnet. Efter att jag fått hennes tillstånd registrerade jag Apan Grus Kurser i Tecken som AKK hos Bolagsverket 14 september 2015.
Tack Hedvig för det fina namnlånet!

 

Ida -apans människa
 


Ja mitt namn är Ida Sundmark och om mig kan man berätta att jag gillar att vara ute, jobba, läsa, lyssna på krimpoddar, spela hög musik i bilen, helst så att backspegeln skakar av basen men det ska man ju inte, umgås med familj och vänner och så var det den här saken med hörselnedsättning. Man kan säga, tycker jag, att det började på gymnasiet. Då var jag så intresserad av teckenspråk -för det såg så himla snyggt ut, så jag valde ett gymnasium där man kunde läsa teckenspråk. När det sedan kom till att skriva ett lite större arbete så blev temat ”Att vara vuxendöv”. Jag minns att jag var intresserad av vad som hände med kommunikationen och det sociala om man blir döv. Sedan fortsatte allt och jag gick teckenspråkslinjen, jobbade på och med teckenspråk, senare även tecken som stöd till tal, träffade i mitt arbete barn med hörselnedsättning och dövhet och deras föräldrar, går på teckenspråkig teater mm och tittar på teckenspråkiga tv-program. 

När jag var 34 så upptäckte jag, okej min sambo, att jag hörde dåligt. Eftersom jag jobbade i branschen, kan man säga, så tänkte jag att det inte kunde vara så, jag trodde att jag själv överdrev på grund av att jag var medveten om hörselnedsättningar i mitt arbete. 
Året efter gjorde jag ändå ett enkelt hörseltest på vårdcentralen. Lite längre fram på hörselvården blev det fastställt att jag hade en medfödd, ärftlig, sensorineural hörselnedsättning på båda öronen (fast olika). Ingen av mina föräldrar hade vad jag vet en hörselnedsättning men den kan också vara en mutation.  Den klassades som lätt på mellanregistret, ger svårigheter att förstå tal, och kunde bli sämre. 

Det förklarade min dåliga riktningshörsel och att jag snurrade hot och dit för att förstå var ljud och tal kom ifrån och varför jag har så svårt att höra vad folk säger helt enkelt! 

Det blev ju plötsligt lite lustigt med mitt val av yrke och hur allt startade på gymnasiet med det fördjupade skolarbetet. Tyvärr hittar jag det inte. Men jag sitter här med boken som jag läste och greps av då. Den är skriven 1978 och av en man som drabbades av plötslig dövhet. Två skilda saker. Men jag förstår varför jag greps av den. Den är berörande och klockren i beskrivningarna av de situationer man hamnar i som hörselskadad. Och den får mig verkligen att uppskatta dagens teknik ännu, ännu mer och på riktigt! 

Apan Grus Kurser i Tecken som AKK
org.nr. 780505-7143
Ida Sundmark
Fogdebacken 3
791 94 Falun

Hört från kund

Roligt och avslappnat.

Jag känner mig rik!

Bra att få teckenbilder med sig att sätta upp i verksamheten.

SÅ roligt att lära sig nya tecken och känna att man börjar förstå.

Ett bra upplägg med genomgång och praktiska övningar två och två.